Professorns span-nytt Expressen, 7 mars 2010

 

Valspaning 1

I höst är det val. Den politiska pajkastningen har redan börjat och av de partivis prioriterade måltavlorna kan vi också sluta oss till de budskap som man avser att torgföra längs den vindlande stigen fram till valurnan. Vi befinner oss i en djup ekonomisk kris. Den värsta på drygt sextio år och skall vi ta oss igenom den handlar det om att till varje pris skapa fler arbetstillfällen. För en gammal sosse som jag själv blir det därför rent mysteriöst att se hur mitt eget parti vill avskaffa tiotusentals jobb genom att ta bort pigavdraget och stödet till byggbranschen. Att städa åt andra är tydligen inte fint nog. Byggbranschen kan med fördel vara svart och bäst är naturligtvis att leva på bidrag.

Valspaning 2

Jag började lönearbeta vid fjorton års ålder. Sommarjobbade vid sidan av studierna skoltiden ut. Jag har jobbat som diskare, städare, hamnarbetare, truckförare, slaktardräng, pinnpojke och lastbilschaufför. Jag har styckat grisar, lagt asfalt, kört ut pilsner, lossat hudar från Argentina och spanska apelsiner till jul. Vissa jobb var bättre än andra. Oavsett vilket så har de alla haft det gemensamt att de lärde mig något som jag fick nytta av i framtiden.

Valspaning 3

Väl vuxen har jag arbetat som forskare, författare och entreprenör. Till och med suttit som svensk ordförande i en numera utlandsägd affärsbank. Helt logiskt för övrigt med tanke på alla tallrikar jag diskat, alla golv som jag svabbat och alla apelsinerna som jag lossade till jul. Jag har till och med asfalterat garageinfarten till USA:s ambassad. Tillsammans med pappa Gustav en ovanligt varm sommar i början på sextiotalet. Och i ljuset av detta undrar jag naturligtvis vad sådana som Mona Sahlin och Lars Ohly hade för sig när de växte upp?

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor