Professorns span-nytt Expressen, 7 februari 2010

 

Larsson-spaning 1

Hästen, som i vanliga fall drar kärran, är visserligen död men den rör sig ändå av egen kraft trots trängseln på flaket. Nu har även Kurdo Baksi klättrat upp på triumfvagnen vilket inte kan ha varit någon lätt uppgift efter bara tio års bekantskap och "fem års sorgearbete". Baksi har skrivit en "vänbok" om Stieg Larsson. Inte bara Larssons vän, förvisso, utan även hans mentor och ständige räddare i nöden, tillika "Lillebror" till sin elva år äldre "Storebror" Stieg. Fanskapet åker till och med runt och signerar "Storebrors" böcker (Min vän Stieg Larsson, Norstedts 2010).

Larsson-spaning 2

När det regnar manna på pastorn får klockaren sno sig om han skall hinna fånga de få gryn som duggar på sidan om och särskilt brådis blir det naturligtvis om pastorn själv redan kvitterat det jordiska och inte ens kan hålla i pennan längre.

Larssonspaning 3

Stieg Larsson var en märklig man. Inte minst med tanke på att det inte är han själv som har skrivit de tre romaner som numera gjort honom världsberömd. Enligt Anders Hellberg, som var hans nattchef när Stieg jobbade på TT, var han nämligen en alldeles för klen författare för att klara av den saken. Vem som gjorde det är visserligen inte alldeles klart men redaktör Hellberg tror på Larssons livskamrat Eva Gabrielsson trots att det ju annars, med tanke på fördelningen av det rent pekuniära arvet, finns mycket som talar för hans far och hans bror.
 

Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor