Professorns span-nytt Expressen, 7 april  2013

 

Konst- och hästspaning

Häromdagen köpte jag en träskulptur, kallad Fredsmäklaren, som föreställer Olof Palme med häst och vagn. Hästen heter Svea, kusken heter Palme men på kärran är det tomt. Huruvida det senare beror på att det var konstnärens avsikt att Olof skulle färdas ensam, eller om de som en gång satt där har trillat av under resans gång, undandrar sig min bedömning. Oavsett vilket är jag övertygad om att jag numera äger ett konstverk av betydande symboliskt värde.

Häst- och husdjursspaning

Enligt uppgift lär det finnas närmare en halv miljon hästar här i landet och med flertalet av dem lär det också vara på det viset att de numera används som sällskapsdjur i något slags begränsad social mening. Morgon och kväll beklappas de av sina hussar och mattar i samband med att de leds till och från den hage där de i övrigt tillbringar dagen på det sätt som hästar har för sed medan husse och matte är på jobbet. Att rida på dem eller spänna dem för plogen tillhör en förgången tid och att bara äta upp dem kan vi glömma.

Älglasagnespaning

Den stora nyheten i gårdagens Svenska Dagbladet var annars att Ikea tydligen hade blandat fläskkött i sin älglasagne. Om nu detta var tänkt som en produktutveckling av deras vanliga lasagne på hästfärs är samtidigt oklart. Själv matlagningsintresserad tycker jag dock att det var ett klokt beslut. En färs på enbart älg skulle ha blivit alltför torr och menligt påverkat den kulinariska upplevelsen. Återstår de moraliska och kommersiella problem som uppstår när man väljer att antingen kalla, eller inte kalla, saker vid deras rätta namn, som till exempel älg- och grislasagne.

Husdjurs- och Dagermanspaning

Det där med valet av husdjur är långt ifrån enkelt och allra minst sett till de sociala konsekvenser som följer av det val man gör. "Hund får de fattiga ha, de kunde väl skaffa sig råttor, som är skattefria och bra", som Stig Dagerman påpekade för sextio år sedan. Fortfarande tänkvärda ord trots att hundskatten avskaffades redan 1996.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor