Professorns span-nytt Expressen, 6 oktober 2013

 

Investerar-spaning

Vi är sällan ensamma om våra drömmar. För cirka 25 år sedan besökte jag min gamle vän Jan Stenbeck på hans privata kontor på norra Manhattan i New York. Det låg bakom en sådan där gammaldags trädörr med en frostad glasruta upptill. "Archer & Spade, private investigators" löd texten och förvisso inga dåliga förebilder för den som hyser detektiva böjelser. Ross MacDonalds hjälte Lew Archer och Sam Spade från Dashiell Hammets roman "Riddarfalken från Malta".

Fortsatt investerar-spaning

En sak vet jag också säkert. Att om Jan Stenbeck fortfarande hade funnits i livet hade jag inte behövt sätta mitt hopp till Evert Bäckström eventuella framgångar i Hollywood. Den biten hade Jan redan ordnat. Och alla vi andra hade redan kunnat lägga örat mot rälsen i rättvisans tjänst.

Friar- och fäller-spaning

Minns också åren då jag kamperade ihop med min gamle vapen- och trätobroder Jan Guillou. I upprymda stunder brukade vi tala om att starta ett bolag med namnet "Friar-och fäller" där Jan i kraft av sina tidigare journalistiska insatser skulle ta hand om de oskyldigt dömda och all den övriga rättsrötan medan jag - som jobbade på rikspolisstyrelsen - såg till att kamma mittbena på åtminstone några av de värsta skurkarna.

 

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor