Professorns span-nytt Expressen, 6 januari 2013

 

Skolskjutningsspaning 1

Minns ni den senaste skolskjutningen? Den som inträffade för bara tre veckor sedan i Connecticut i USA där tjugo barn och sex vuxna blev mördade av en vapenintresserad och lite udda ung man som vuxit upp i ett hem med vapenintresserade föräldrar och obegränsad tillgång på skjutvapen. Om ni nu skulle ha råkat glömma det så beror det på att ert minne har försökt skona er och att det haft en lättare uppgift än annars eftersom det som hände är lite svårt att förena med julens budskap om fred, frid och försoning.

Skolskjutningsspaning 2

Nu verkar det dock som om man i USA äntligen har hittat en lösning på detta problem. Konkret består den i att man skall ge lärarna på landets skolor rätt att bära vapen och dessutom utbildning i konsten att hantera dem. Förslaget har mötts med entusiasm av hundratals politiker och tusentals inom lärarkåren och när de senare väl är beväpnade och på plats kan vi säkert räkna med att åtskilligt fler ungar kommer att få sätta livet till nästa gång det är dags. Ont skall med ont fördrivas och lite mänskligt spill får vi leva med så länge syftet är gott.

Skolskjutningsspaning 3

En reform värd att se fram emot, således. Inte minst för den senaste skolskyttens mamma som ju själv är lärare och under de tjugo år som hon uppfostrade sin son inte missade något tillfälle att ta med honom till skjutbanan för att de tillsammans skulle få uppleva både gemenskap och utlevelse under trivsamma ballistiska former. Tack, Mamma!

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor