Du betalar för Kent Ekeroths krogstök
 
Expressen, 4 decmber 2016

Kent Ekeroth är 35 år gammal. Han är född och uppvuxen i Malmö, civilekonom vid Lunds universitet. Sedan 2010 sitter han i riksdagen som ledamot för SD och det är också han som representerar partiet i justitieutskottet. Kent Ekeroth är deras talesman i rättsliga frågor och om Sverigedemokraterna skulle hamna i regeringsställning är han en högst trolig justitieminister.

Betraktar man hans bakgrund har han föga gemensamt med den genomsnittlige SD-väljaren och värt att notera i det sammanhanget är att hans mor kom hit som ”flykting”, eller kanske ”invandrare” – för i den delen varierar beskrivningen - i slutet på 60-talet. Och som judinna från Kazakstan, i dåvarande Sovjetunionen, hade hon säkert goda skäl när hon valde att lämna sitt gamla hemland. Inför den svenska offentligheten är Kent Ekeroth känd som ”Järnrörsmannen” och skälet till det är för övrigt ett avslöjande i denna tidning från november 2012 som handlar om ett vanligt fyllebråk på Kungsgatan i Stockholm i juni 2010, det vill säga några månader innan Ekeroth valdes in i riksdagen.

Beväpnade sig med järnrör
Tillsammans med ett par partikamrater, Erik Almqvist och Christian Westling, hade Ekeroth varit på krogen och festat och under natten hamnar de i ett rejält gurgel med ett flertal personer ute på gatan som Ekeroth och hans kamrater verbalt attackerat med såväl rasistiska som sexistiska tillmälen. Mot slutet av det hela, när det hotar att övergå i ett vanligt handgemäng, har de beväpnat sig med var sitt järnrör som de tagit från en närbelägen byggnadsställning men hunna så långt tar det hela slut när polisen anländer till platsen.

Den här händelsen finns väl dokumenterad i både bild- och ljudupptagningar, bland annat av Ekeroth själv, och det krävs lite av googlande för att man skall få tillgång till mer material än vad man egentligen orkar med. Hur som helst var det så Kent Ekeroth fick sitt nom de guerre. Såväl Almqvist som Westling lämnar sina politiska uppdrag efter Expressens avslöjande men Kent Ekeroth sitter kvar trots att han senare vid flera tillfällen uppvisat samma beteende som den där gången för sex år sedan. Senast för drygt en vecka sedan då han slog till en person i en krogkö för att denne sagt något ironiskt till honom om just ”järnrör”. Även denna händelse väl dokumenterad genom ett flertal vittnen och en övervakningsvideo.

Fult ord inom Stockholms krogvärld Kent Ekeroth är sedan länge ett fult ord inom Stockholms krogvärld. I genomsnitt är han ute och rumlar åtminstone ett par dagar i veckan. Ofta nog är han full när han anländer. Ibland blir han nekad att komma in redan vid entrén och de gånger han släppts in har det vid åtskilliga tillfällen slutat med att personalen varit tvungen att avvisa honom. Ekeroth är nämligen både aggressiv, provokativ och ful i mun. Inte det minsta lik ett vanligt fyllo som bara börjar sjunga Evert Taube när han fått för mycket för sitt eget bästa.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor