Professorns span-nytt Expressen, 4 april 2010

 

1. Advokatspaning 1

Mats Alm försvaras av advokaten Peter Althin och bättre än så går inte att uppleta för den som hamnat i samma sits som Mats. Althin har sett till att klienter som suttit betydligt värre till än så i vart fall har blivit fredade från den mänskliga rättvisan. Vad som möjligen återstår på den yttersta dagen för kristdemokraten Peter Althin är mellan honom och Vår Herre och en helt annan historia

2. Advokatspaning 2

Personer som advokaten Althin är inte bara en nödvändighet för den rättvisa som vi människor praktiserar. Han är till heder för samma rättvisa och hellre fria tio skyldiga än döma en oskyldig. Jag är inte det minsta ironisk när jag säger det trots att jag av personlig erfarenhet vet att jag snart och för tredje gången kommer att svära mig till sömns över samme Althin.

3. Tröstspaning 1

När lögnerna tar slut återstår förnekelsen. I Mats Alms fall i form av hans dåliga minne. En sak minns han i vart fall helt säkert. Att han inte dödat Linda, inte ens höjt handen eller rösten mot henne, aldrig ens tänkt att göra så mot Den Stora Kärleken i hans liv.

4. Tröstspaning 2

Jag får för mig att han tror på vad han säger och att han i den meningen talar sanning. Vad som egentligen hände i hans huvud på eftermiddagen och kvällen den första augusti kan bara han själv svara på och när de liv som vi människor levt går förlorade på det viset kan vi ibland förneka även möjligheten att söka tröst. Kvar finns bara sorgen.

5. Sorgspaning

Döden är svart som en korpvinge. Sorgen kall som en midvinternatt. Lika lång och ingen väg ut.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor