Professorns span-nytt Expressen, 30 maj 2010

 

Spaning 1: Hit har tidningsdöden inte nått

I det sörmländska herrgårdsbälte där jag numera vistas tycks man föredra tre tidningar och självklart har jag då bortsett från den kvällspress som vi alla älskar. För det första vår utomordentliga landskapstidning Sörmlands Nyheter. Alltid välinformerad, alltid välskriven, med tre olika lokalredaktioner och en blomstrande ekonomi trots den tidningsdöd som lär härja likt digerdöden på andra håll i landet. Ett måste för såväl hög som låg. Från traktens alla grevar och baroner till en enkel och från storstaden inflyttad professor.

Spaning 2: DN är gratis utanför systemet

De med mer än femhundra kvadratmeters eget boende, som jag själv till exempel, brukar också hålla sig med Svenska Dagbladet. Denna fasta klippa i en föränderlig och orolig tid. Konkurrenten Dagens Nyheter är däremot svårare att komma över. Enligt ett rykte som jag hörde på en grannjakt häromdagen lär man dela ut den gratis utanför Systembolaget i Gnesta. Åt alla och en var efter tycke och smak.

Spaning 3: Jag avundas Torstens hästar

Själv har jag också börjat läsa hustruns husorgan och när jag kastar mig över artikeln "Andra tider för araben", tar det faktiskt en stund innan jag fattar att den handlar om hästar och inte de politiska konsekvenserna av elfte september. Tidningen Ridsport med alla dess fantastiska rubriker. "Torsten har hästar i blodet", läser jag. Plågad av kärlkramp som jag ofta är så avundas jag Torsten av hela mitt hjärta. Eller Kurt som "har dömt hästar i 55 år" medan jag själv fått nöja mig med att ha småjävlats med en och annan tvåbening.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor