Professorns span-nyttExpressen, 2 oktober 2011

 

Snabbt porträtt rättar till liten felstavning

På tåget till Göteborg träffar hustrun och jag vår gemensamme favorit Carl Johan De Geer och vi pratar om det mesta mellan himmel och jord som det lätt blir när man plötsligt är på gott humör. Väl framme på mässan köper min fru en bilderbok av Jan Lööf - som gjorde tv-serien "Tårtan" tillsammans med Carl Johan - som vi ska ge till vårt lilla barnbarn Malakai och när han råkar stava hans namn fel ritar han snabbt ett litet självporträtt som säger förlåt. Med vilken lätthet hade inte han kunnat fixa en tomte till moster Ebba!

Klassresa byts mot ärevarv

Till frukost pratar vi med Lars Lerin som kan måla som nästan ingen annan, skriva bättre än de flesta och har ögon som är så snälla att de enkelt förklarar varför. Senare under dagen byter vi böcker. Min klassresa mot hans "Straffrundor och Ärevarv" och redan av hans omslagsbild förstår jag att jag inte gjort något dåligt byte ("Straffrundor och Ärevarv", Lars Lerin och Kerstin Högstrand, Natur & Kultur, 2011).

Min sargade själ i en filt av rödvin

Sista kvällen har Albert Bonniers förlag middag för alla sina författare, anställda och diverse skönandar av mer blandat ursprung. Jag utverkar de senaste gratisböckerna från två av mina favoriter, "Himmelsdalen" av Marie Hermansson och "Stig" av Niklas Rådström. Jag mår äntligen bra. Jag är lugn och glad. Min sargade själ har jag svept in i en filt av rödvin som både värmer och skyddar mig. I morgon får jag åka hem och det är ännu tre dagar kvar till recensionsdagen.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor