Professorns span-nytt Expressen, 28 juli 2013


Dopspaning

 

Förra helgen var jag i Oxford för att döpa mitt yngsta barnbarn. Lilla Jocelyn, tre månader, skötte sig för övrigt med den äran. Liten och fyrkantig, iförd vit klänning och vad uttrycket beträffar påtagligt lik den bulldogg som står som symbol för hennes nya hemland. Ett gammaldags dop, enligt traditionen inom den anglikanska kyrkan, som präglas av ett befriande klarspråk och där hela raden av hennes Gudföräldrar öppet fick bekänna sin tro på Jesus Kristus, ångra sina tidigare synder, och ta avstånd från Satan.

 

Balliolspaning

 

Som om inte detta räckte och blev över så ägde det hela också rum i kapellet på Balliol College som har anor från 1200-talet och bland sina mest berömda studenter även kan räkna mästerdetektiven Lord Peter Wimsey. En man höjd över den aktuella svenska polisdebatten i kraft av såväl sin Höga Börd som sitt Goda Huvud.

 

Sherlockspaning

 

Vid sidan av alla kära familjära bestyr hade jag sällskap av en alldeles utmärkt bok om Sherlock Holmes. Den störste detektiven av dem alla och inte det minsta lik en riktig svensk polis. Fan vet om han ens kommit i fråga för den nya specialistutbildningen. Läs den! ("Från Holmes till Sherlock" av Mattias Boström, Piratförlaget 2013).

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor