Professorns span-nytt Expressen, 27 juli 2014

 

Svea Ekonomispaning

 

Ringer till Svea Ekonomi för att berätta mitt lidandes historia och för att meddela - på ett så skonsamt sätt som möjligt - att just den här fakturan kommer jag inte att betala. Jag får tala med "Anna" som vill ha en kopia på min polisanmälan och tills vidare lovar att "frysa fakturan". Själv har jag ett annat förslag. Att hennes uppdragsgivare kan "stoppa upp den i häcken" men om de nu vill göra det med en faktura i fryst tillstånd så har jag inga särskilda invändningar mot det.

 

Polisanmälningsspaning

 

Ringer därefter till polisen i Stockholm för att anmäla ett fullbordat bedrägeri. Efter den sedvanliga väntetiden på en timme får jag tala med en civilanställd assistent som är noga med att berätta att han inte har några som helst polisiära befogenheter. Eftersom han låter helt normal har jag redan räknat ut det men jag ser ändå till att han får alla de uppgifter som gör att någon som har dessa befogenheter genom en timmes arbete kan hitta gärningsmannen. Och sannolikt utan att han ens behöver lyfta häcken från den egna skrivbordsstolen. Nu har jag fått en kopia på anmälan plus namnet på den ansvarige utredaren och så fort jag fått hans avskrivningsbeslut skall jag givetvis bjuda in honom till höstens första avsnitt av "Veckans brott". Gissningsvis "ej spaningsresultat" eftersom han i enlighet med sedan länge etablerade rutiner aldrig genomförde några "spaningar".

 

Brottsspaning

 

Identitetsstölder är ett snabbt växande problem. De bedrägerier som de i regel används för ökar än snabbare. Ofta nog handlar det också om seriebrottslighet med systematiska och organiserade inslag. Det som gjort det hela möjligt är den tekniska utvecklingen på IT-sidan, näthandelns tillväxt samt den affärsmoral som kännetecknar aktörer som Svea Ekonomi. Att brottet just den här gången drabbat mig ser jag närmast som en symbolisk handling. En välförtjänt knäpp på näsan på en offentligt känd företrädare för det rättssamhälle som lämnat walk-over till buset. Min okände namne verkar vara en kille med både humor och kompetens.

 

 

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor