Professorns span-nytt Expressen, 26 januari 2014

 

 

 

Vad-hände-sedan-spaning

 

Vad hände sedan, kanske någon undrar? Vid polisen i Göteborg väljer man att knipa käft om saken trots att man omgående borde ha lämnat över ärendet till den åklagarmyndighet som sköter granskningen av polisverksamheten. Det är först tre månader senare, när media börjat gräva i saken, som den ansvarige polischefen, kommissarie Hans Lippens tycks vakna till liv.

 

Hans-Lippens-spaning

 

Som svar på journalisternas frågor berättar han att han faktiskt övervägt "att själv titta på ärendet" men att dessa mentala överväganden tydligen krävt tre månader utan att han kommit till skott. Anmälan till den särskilda åklagarenheten för internutredningar görs den 14 januari 2014 och en inte alltför djärv gissning är väl att det var andra poliser än kommissarie Lippens själv som kläckte den goda idén.

 

Sådan-husse-sådan-hund-spaning

 

Den polisman som det handlar om har givetvis jobbat kvar på samma ställe hela tiden och i samma funktion som den där natten i oktober förra året. Fattas bara. Skälet till att han fått göra det är heller inte för att illustrera den gamla tesen om "sådan husse, sådan hund". De verkliga orsakerna ligger tyvärr djupare än så.

 

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor