Professorns span-nytt Expressen, 23 mars 2014

 

DN-spaning 1

 

Dagens Nyheter är en märklig tidning. I takt med tidningsdöden blir den bara fetare och fetare och numera går halva lördagen åt att sålla mängden av agnar från fåtalet korn. Icke förty, spännande läsning är det eftersom en av världens främsta kulturskribenter, Nathan Shachar, kan dela sida med den svenska självtillräcklighetens ledande apostel, Maciej Zaremba. Att man i samma tidning kan glädjas åt några av landets främsta kritiker och journalister, som exempelvis Lotta Olsson, Johan Croneman, Eva Bäckman och Ulrika By, samtidigt som man bjuds tillfället att skaka på sitt trötta huvud åt vanliga fässörer som Arne Dahl och rena Foliehattar som Kristina Hultman och Göran Lambertz.

 

Jan Arnald-spaning

 

Dagens Nyheter är förvisso en märklig tidning. Som nu senast i går då man upplåter tre helsidor åt kritikern Jan Arnald (huvudsakligen känd som deckarförfattaren Arne Dahl) till att förklara varför Pär Lagerkvist nog ändå måste anses vara en betydande författare. Fyrtio år efter hans död och äntligen ett erkännande av Lagerkvists litterära gärning. Jag föreställer mig att han själv gör Vågen så här dags. Tack Jan, och Tack Arne!.

 

Foliehatt-spaning 1

 

Här på Expressen har det folkbildande uppdraget alltid varit en ledstjärna för oss som skriver i tidningen och om nu någon undrar över uttrycket Foliehatt så är det polissvenska och en synonym för Strålkärring eller Lysmask. Givetvis även ett uttryck för att Kärt Barn har många namn även i den polisiära världen.

 

Foliehatt-spaning 2

 

Med en mindre andel av landets medborgare är det tyvärr så att dunkla och onda krafter försöker ta livet av dem genom att bestråla dem och för att överleva har många av dem därför tillverkat små hattar eller mössor av vanlig metallfolie. Läser man DN:s kultur- eller debattsidor förstår också varje tänkande människa att det måste vare ett mycket effektivt motmedel.

 

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor