Professorns span-nyttExpressen, 22 april 2012

 

Breivik-spaning

I veckan som gick följde jag Breivik-rättegången på tv och trots det hårda skal som mina yrkesskador har gett mig får jag svårt att hantera den sorg från offren och deras anhöriga som strömmar mot mig genom rutan. Breivik som slog botten ur deras liv och nu faller de alla fritt genom det svarta elände som han bjuder dem ännu en gång medan han vevar sin egen film både fram- och baklänges.

Ahlander-spaning

 

Det är svårt att uthärda och jag tror till och med att mina norska bröder och systrar vore föga hjälpta av alla goda råd från en sådan som Dag Sebastian Ahlander om vikten och värdet av att sluta hänga läpp, vidga sina perspektiv, vid behov sätta på sig en röd fluga och i skarpt läge lindra sina plågor med ett litet glas champagne.

 

Ullgrenspaning

 

Malin Ullgrens tes om drivkraften bakom vårt skrivande lämnar mig kall. Det enkla skälet till att de flesta yrkesmässigt skrivande människor faktiskt skriver - och således till nästan all text som skrivs - handlar istället om att få ihop till sin dagliga försörjning. Kanske till och med så pass att man kan gå på krogen och sätta lite guldkant på eländet utan att förlora sin heder på vägen dit. Med det senare lyckas man mer eller mindre väl och om nu Ullgren inte tror på det jag säger föreslår jag att hon läser Ahlanders bok och försöker inlemma den i sin egen förklaringsmodell.

 

Skrivarspaning

 

Det sägs att stor litteratur väcker starka känslor medan riktigt usla böcker bara får en att vilja slita pärmarna av eländet, rulla ihop inkråmet och trycka upp texten i röven på dess upphovsman. Själv är jag mer pedagogiskt lagd än så och därför nöjer jag mig med att avslöja en för Ahlander och hans likar djupt förborgad hemlighet. Med alla tankar värda namnet - och inte minst de som sätts på pränt - är det så att de drivs av din lust och längtan, din sorg och saknad, och med de som tränger allra djupast in i ditt inre är det både så enkelt och så illa att de föds i det ögonblick då det liv du lever hotar din egen existens.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor