Professorns span-nytt Expressen, 21 juni 2009

 

Midsommarväder

Med risk för att låta gnällig. Vad i hela fridens namn är det som har hänt med vädret? Ännu en midsommar - och för vilken gång i ordningen har jag numera glömt - med mulet, kallt och ett tröstlöst strilande regn. Lagom till varmrätten får vi så smaka på den första höststormen som rycker och sliter i husknuten medan vi kurar framför den öppna spisen i köket där vedklabbarna mest ryker och osar av fukt.

Midsommarkläder

Att ta på sig vita kläder av linne och kröna sin hjässa med en krans av sju olika sommarblomster är icke att tänka på. Till och med maskrosorna i hästhagen har frusit ihjäl. Jag tröstar mig med att sticka en ros bakom örat och att ta tre supar till sillen mot normalt endast två. Rosen har jag köpt på ICA i Stjärnhov.

Midsommarfläder

Sillen förresten! Det var både dubbelt så stor och dubbelt så fet när jag var barn. Gräslöken var grönare och gräddfilen var tjockare. Trots att jag själv bara var tredjedelen så stor. Något brännvin behövde jag heller inte. Jag var glad ändå. Ur led är tiden och som så ofta förr är jag själv i fas med den.

Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor