Professorns span-nytt Expressen, 1 augusti 2010

 

Stieg Larsson-spaning

Den globala försäljningen av Stieg Larssons tre romaner om brott närmar sig raskt hundra miljoner. En framgång utan jämförelse i vår svenska litteraturhistoria. Faktum är att världens bokhandlare under loppet av några timmar - dygnet om, året om - säljer lika många Larsson som Björn Ranelid av egen kraft lyckas kränga av sina egna alster under ett helt år, "utanför bokhandeln" så att säga. Detta trots att Ranelid, enligt egna uppgifter, fått både sitt språk och sin berättarförmåga av Vår Herre. Till skillnad från alla vi andra stympare som bara försöker få ihop till mat och potatis med hjälp av det skrivna ordet.

Selma-, Astrid- och Stieg-spaning

Jag tänker ofta på Stieg. Beklagar att jag aldrig fick träffa honom. Stieg Larsson som hade förmågan att berätta sina onda sagor för vuxna helt utan hämningar. Även i det avseendet påtagligt lik Selma Lagerlöf och Astrid Lindgren och deras historier för både vuxna och barn och på såväl gott som ont. Berättelser som söker sig direkt till läsarens hjärta utan minsta krångel och krumbukter på vägen dit. Lästa av alla, älskade av alla.

Litterär rättvisespaning

Vår Herre gav Ranelid Ordet men försäljningen av det gav han tydligen till Stieg och alla vi andra trillade bara av kärran någonstans på vägen där i mellan. En utmärkt illustration till att Han där uppe verkar på outgrundliga vägar och om någon nu undrar över uttrycket "utanför bokhandeln" så är det en så kallad eufemism. Ett sätt att beskriva det privata initiativet inom den informella litterära ekonomin, om man så vill. Men vem har sagt att livet skall vara rättvist?

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor