Professorns span-nytt Expressen, 17 april 2016

UTLÄNDSK-SÄKERHETSTJÄNST-SPANING
I den värld som omger vårt eget Sverige finns bland annat ett flertal utländska säkerhetstjänster och vanliga spionorganisationer som inte enbart har vår välfärd som ledstjärna. Om vi nu antar att någon av dem - USA, Ryssland, Israel, Saudi-Arabien skulle komma på att en hög svensk diplomat gjort sig skyldig till grova skattebrott så skulle de naturligtvis inte ringa till Skatteverkets ledning och skvallra på honom. De skulle använda den informationen till sin egen fördel och alltför ofta kan sådant sluta mycket illa.

INKOMST-EFTER-SKATT-FÖR-HÖG-SVENSK-DIPLOMAT-SPANING
Efter att ha betalt sin skatt har inte ens en svensk kabinettssekreterare så mycket pengar kvar att det är mödan värt att gräva ner dem i ett utländskt skatteparadis. För en person i den positionen, moralen helt lämnad därhän, är samtidigt möjligheterna till lönsamma extraknäck obegränsade.

STILLA-VÅR-NYFIKENHET-SPANING
Hur mycket pengar handlar det om? Varifrån kom dessa pengar och hur länge hanterades de på ett brottsligt sätt? Stilla vår nyfikenhet Frank Belfrage. Alla vi som gett dig ett förtroende som nästan inga andra får.

TRÖSTANDE-EXEMPEL-SPANING
Vi hoppas på det bästa Frank Belfrage. För din skull men mest för vår egen. Att det var pengar som du ärvt, att det inte var särskilt mycket och att det var din egen girighet som fördunklade ditt omdöme så till den milda grad att den fick dig att gripa efter spaden. Som Islands Statsminister eller Englands Premiärminister... Eller alldeles för många sådana som ni... Och fler tröstande exempel kan vi inte bjuda dig i denna, din säkert svåra stund.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor