Professorns span-nytt Expressen, 16 augusti 2009

 

Lokalspaning 1

Besöker centralorten Gnesta och inleder givetvis med att äta lunch på Gnesta Strand. Senapspanerad strömming till förrätt, köttfärslimpa på vildsvin, en kall pilsner och ett glas rött, allt detta timliga välbehag som skänker frid åt en sargad själ. Lunch på Gnesta Strand är ett måste om du besöker Gnesta.

Lokalspaning 2

Passerar polisstationen på min väg till apoteket. Gör det med viss spänning eftersom jag läst i lokaltidningen att polisledningen utlovat kraftiga förstärkningar till den lokala ordningsmakten. Och att något har hänt är uppenbart. Någon har nämligen tänt lyset inne i lokalerna. Ett uppmuntrande tecken eftersom det i allt övrigt är precis som vanligt. Stället är tillbommat, intet mänskligt liv så långt ögat ser, ännu mindre något sådant liv ifört uniform. Skylten på den låsta dörren med alla telefonnummer, dit man kan ringa innan man blir ihjälslagen, hänger också kvar. Förändringar tar tid, tänker jag optimistiskt. Och någon har i alla fall tänt ljuset inne på stationen.

Lokalspaning 3

Sedan jag fyllt på mitt förråd av livsuppehållande varor drabbas jag av både övermod och svaghet så fort jag kommit ut. Slinker in på det närbelägna konditoriet och köper två av ställets utmärkta Napoleonbakelser.

Lokalspaning 4

Väl ute på gatan igen möter jag en lokal förmåga. Han har knappt styrfart och enligt texten på sin inte helt vita T-shirt "rakar" han "pungen med vinkelslip". Spännande kille, intressant ställe, Gnesta. Har lite att erbjuda åt alla och en var, så att säga.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor