Professorns span-nytt Expressen, 15 maj 2016

ÅNGERSPANING
I veckan som gick hittade jag på nätet en DN-artikel om de fem saker som vi människor skulle ångra mest när vi låg på vår dödsbädd. Tyvärr kunde jag inte läsa den eftersom den där elektroniska betaltjänsten vägrade att ta emot den begärda kronan. Ingen stor sak i det, dock. Har du läst DN en gång så vet du ju redan vad som står där. I det här fallet den svåra existentiella ångest som är absolut nödvändig för att 80 procent av de som skriver i den tidningen skall klara av att släpa sig till jobbet om dagarna

JOBBA-FÖR-LITE-SPANING
Av ingressen till artikeln - den kunde man nämligen läsa gratis - framgick dock att ingen tydligen ångrade att hon eller han "hade jobbat för lite" under sin tid på jorden. Knappast särskilt uppseendeväckande det heller. Om vi nu talar om arbetsinsatsen som ett fritt val så ligger det så att säga i lättjans natur. Annars blir det betydligt svårare, däremot.

ANNAN-VINKEL-SPANING
I en vanlig normal tidning - en sådan där som vänder sig till alla Lyckliga Skitar som bor på Lyckliga Gatan - hade man naturligtvis valt en helt annan vinkel. Nämligen de fem saker som man gjort i livet som gladde en mest nu när man låg på sitt yttersta. Att man då kanske skulle ha kommit fram till att det handlade om samma saker - håll i hatten för nu kan det bli intellektuellt krävande och speciellt för de inledningsvis nämnda - som just det som man i DN förväntades sakna.

JAG-SKA-FÖRKLARA-VAD-JAG-MENAR-SPANING
Tänk dig en vanlig hemorrojd. Inte så kul, kanske. Tänk positivt. Egentligen handlar det ju bara om att välja rätt ställning när du sätter dig ner.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor