Professorns span-nytt Expressen, 13 september 2009

 

Lässpaning

Dagarna blir kortare nu och en fördel med det är att man kan tillbringa mer tid under läslampan. Det är många goda böcker som getts ut på sistone. Goda i den där meningen att de vänder sig till läsglada människor. Böcker som jag gärna rekommenderar.

Coelhospaning

En av dem har jag just lagt ifrån mig. Alexandra Coelho Ahndorils roman om August Palm (Mäster. Albert Bonniers Förlag, 2009). Det är med visst vemod som jag gör det. Det är en alldeles utmärkt liten bok, sinnlig, insiktsfull och välskriven, och det som gör mig en smula sorgsen är att en så bra författare tydligen skall behöva skriva knackiga deckare tillsammans med maken, tillika under pseudonym, för att få till sitt dagliga bröd.

Hakeliusspaning

Johan Hakelius är en mycket ovanlig person. Något så sällsynt som en hygglig människa och en alldeles utmärkt författare. Många av våra bästa författare är nämligen stora rövhål, och tyvärr oavsett kön. Men så icke Hakelius. En hyvens kille, långt ifrån någon dumskalle och hans senaste bok, Döda Vita Män, är ett måste för den som gillar England, excentriska engelsmän och underhållande historier (Atlantis, 2009).

Wambaughspaning

Till sist en av mina gamla favoriter sedan drygt trettio år tillbaka, Joseph Wambaugh, och hans senaste polisroman Hollywood Station. Wambaugh är en mycket märklig man. Gammal snut från Los Angeles, som kan skriva och berätta en historia på ett sätt som är få förunnat. Inte bara min favorit utan även James Ellroys och Michael Connellys. På goda grunder, lovar och försäkrar.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor