Professorns span-nytt Expressen, 13 juli 2014

 

Intressespaning

 

Numera handlar livet mest om annat än fotboll. Om att tänka, läsa och skriva, ta hand om nära och kära, kanske en och annan sinnlig utsvävning utan att för den skull störa min övergripande ambition att åldras med behag och avsluta resan med hedern i behåll.

 

Läsarspaning

 

I så måtto var veckan som passerat en bra vecka. Enligt en undersökning som just publicerats av Statistiska Centralbyrån har bokläsandet bland pojkar i årskurserna fyra till sex ökat i sådan omfattning att man kanske till och med kan tala om ett trendbrott.

 

Veckospaning

 

Ingen dålig vecka. Minnet av en fotbollsmatch som egentligen inte borde kunna höra verkligheten till. Hoppet om goda framtida konjunkturer om man som jag lever av att skriva böcker. Dessutom en alldeles lysande understreckare i gårdagens Svenska Dagbladet där författaren och kritikern Thomas Engström knyter ihop Evelyn Waughs stora roman om "En förlorad värld" med Jan Björklunds utbildningspolitik (Svd 12 juli, Lästips för politiker, del 3).

 

Majorsspaning

 

Bland sina regeringskolleger kallas Björklund för "Majoren" vilket han faktiskt också är. Inte bara något som står och faller med omvärldens granskning av den egna beskrivningen. Dessutom - trots sitt tillnamn - en trevlig karl med ett gott mått av såväl allvar som humor. Därför kan jag bara instämma i Thomas Engströms lästips. Jan! Du måste läsa "En förlorad värld". Och har du redan gjort det så gör det igen i skenet från din egen nattlampa.

 

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor