Jag skulle ha frikänt Mats Alm Expressen, 12 juli 2010

 

Denna långa, heta sommar som aldrig tycks ta slut. För fyra dagar sedan, på onsdag eftermiddag den sjunde juli, försatte tingsrätten i Falun Mats Alm på fri fot efter det att han suttit häktad i närmare tio månader. Domen mot honom kommer först på onsdag den 14 juli men i och med att han släpptes ut ur finkan är det väsentliga redan sagt.

Åtalet mot Alm för att ha mördat sin fästmö Linda Chen kommer att ogillas. Däremot kommer han att dömas för att han gömt hennes döda kropp i skogen några mil norr om Falun. För detta brott mot griftefriden är påföljden, enligt praxis, knappt ett och ett halvt års fängelse. Men efter avräkning för den tid han suttit häktad, plus den vanliga påföljdsrabatten, var det alltså hög tid att han släpptes. Hade han dömts för mord hade han sannolikt fått livstids fängelse. Nu blev det inte så. Åklagaren misslyckades nämligen med att styrka sina anklagelser mot Alm på två avgörande punkter. För det första kunde han inte visa att hon blivit mördad. För det andra var, när, hur och varför hon i så fall hade blivit det. Och detta sammantaget gör frågan om vem som i så fall gjorde det helt ointressant i en rättslig mening.

Det sätt som åklagaren lägger upp sitt åtal på är samtidigt principiellt intressant. I avsaknad av positiva bevis försöker han utesluta alla alternativ till andra dödsorsaker än mord och andra gärningsmän än Mats Alm. Något som åklagare- lyckligtvis - mycket sällan lyckas med. När polisen hittar Linda Chen har hon legat ute i skogen i drygt sex veckor och kroppen är i mycket dåligt skick. Den rättsmedicinska undersökningen slutar med ett stort frågetecken. Hon kan ha blivit mördad, själv tagit livet av sig, omkommit i en olyckshändelse eller dött av en hastigt inträffad sjukdom.

När åklagaren så inleder sin ansvarstalan genom att försöka utesluta de tre senare alternativen är det dömt att misslyckas från början och de övriga detaljerna om var, när, hur och, i så fall, vem som gjorde det kan i praktiken lämnas därhän. Alldeles oavsett det faktum att Linda verkade vara både pigg och glad och fullt frisk alldeles innan hon dog, att det inte finns några enkla rättsmedicinska iakttagelser som talar för en olyckshändelse och att knappast någon annan än Mats Alm i så fall kan ha mördat henne.

Ett mordåtal måste styrkas bortom varje rimligt mänskligt tvivel och här finns det alldeles för mycket av den varan. Allt utom en friande dom hade varit en omöjlighet i en rättsstat med en rättsordning som vår. Det är till och med så enkelt att detta inte handlar om Mats Alm. Låt vara att det var han som den här gången fick illustrera själva grundbulten i rättssäkerhetsbegreppet. Att hellre fria än fälla och att göra det vid minsta rimliga tvivel om den tilltalades skuld.

Ibland är det också så enkelt att man inte behöver gå längre än till sig själv. Jag har hela tiden varit övertygad om att Mats Alm mördade Linda Chen. Jag tror det fortfarande och jag har till och med en detaljerad uppfattning om var, när, hur och varför det hela hände. Hade jag suttit som domare i Tingsrätten i Falun hade jag självklart knipit käft om detta och efter att ha granskat åklagarens bevisning skulle jag givetvis ha frikänt honom för mord.

Den viktigaste egenskapen för en människa som jag är att orka leva med mina egna tvivel. Den näst viktigaste att vårda minnet av alla de fel och misstag som jag har begått i mitt yrke. Att jag i det senare sammanhanget, de gånger som jag fått facit, brukar ha rätt nio gånger av tio är totalt ointressant eftersom det är en felprocent som är alldeles för hög för att utesluta "varje rimligt mänskligt tvivel" om man ska döma någon för mord.

Enkel fråga, rakt svar. Mördade Mats Alm sin fästmö Linda Chen? Jag vet inte.

?Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikorI simply anticipate rolex replica sale is actually nonetheless thinking about beginning the actual rolex replica uk n6 this particular twelvemonth. Rolex Daytona wrist rolex replica sale is actually possess rolex replica sale that come with sports activities as well as panerai replica sale design. It is not just along with complex breitling replica sale, but additionally offers numerous traditional styles. A replica watches uk of designs to satisfy differing people requirements. The actual bezel is actually an additional essential breitling replica within Daytona wrist watches.