Professorns span-nytt Expressen, 12 juli 2009

 

da Costa-spaning 1

Onsdagen den första juli preskriberades det tjugofem år gamla mordet på Catrine da Costa och en av efterkrigstidens största rättsskandaler kan därmed bäras bort och gömmas undan i arkiven.

Ett dubbelt justitiemord där två helt oskyldiga läkare berövades varje möjlighet till ett rimligt mänskligt liv samtidigt som mannen som mördade Catrine gick fri. Och åtskilliga andra med honom.

Hur kunde det gå så illa?

Odugliga poliser, orkeslösa åklagare, lata försvarsadvokater och enfaldiga domare som gick armkrok med okritiska journalister plus alla dessa skönandar som fått kvinnokampen om bakfoten och förvandlat en mordutredning till en jämställdhetsfråga. Tillsammans formade de en orättvisans armé stark nog att trampa rättvisan till stoff och föröda livet för åtskilligt fler än Catrine.

da Costa-spaning 2

Det var inte första gången det hände, det kommer att hända igen, det händer hela tiden och det recept efter vilket det hela tillagas är alltid detsamma. Odugliga poliser, orkeslösa åklagare, lata försvarsadvokater... Bara att hälla i och röra om.

da Costa-spaning 3

För den som upplever ett behov av att ytterligare krydda denna soppa rekommenderar jag att man tillsätter en rejäl nypa terapeutisk och rättspsykologisk expertis som kan skänka en passande vetenskaplig smak till resultatet av dessa rättsliga kokkonster.

Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor