Beskedet om vapengåtan
 
Expressen, 10 januari 2016

I augusti 2013 fick jag ett tips om mordet på Olof Palme. Ett kortfattat brev där den anonyme avsändaren bifogade en revolverkula och dessutom ställde en enkel fråga. Kunde kulan möjligen komma från det vapen som användes när Palme blev mördad den 28 februari 1986?

På tisdag inleds rättegången vid Attunda tingsrätt i Sollentuna. Kristoffer är åtalad för mord, försök till våldtäkt och brott mot griftefriden. Den jordiska rättvisan har avsatt tre dagar för att klarlägga det som hände och sammantaget är det hela en djupt sorgesam historia. Under veckan som gick har jag ägnat mig åt att läsa förundersökningen. Åtskilliga hundra sidor förhör med Kristoffer, ännu fler som handlar om andra och annat. Dessutom åtminstone några tiotal sidor som jag saknar, nämligen olika uppgifter ur brottsplatsundersökningen samt det rättsmedicinska protokollet. Skälet till att de inte finns med är att åklagaren har bestämt det och sannolikt har han gjort det för att skona de anhöriga. Jag är själv väl medveten om det här problemet. Att inför offentligheten kommentera grova brott är en både riskfylld och grannlaga uppgift när det kommer till de som står offret eller gärningsmannen nära. Att ens berätta om detaljer i samband med en gärning kan få drabbande och långsiktiga konsekvenser trots att de skulle ge en betydligt bättre beskrivning och förklaring till det som har hänt.

Med hjälp av ett vanligt skjutmått och ett bra förstoringsglas kunde jag själv konstatera att det högst sannolikt handlade om en kula som avfyrats med ett vapen av samma typ och kaliber som det som användes för att döda Palme, en revolver i kaliber 357 Magnum som sannolikt tillverkats av Smith & Wesson. En mycket stor amerikansk vapenfabrik som sedan 1950-talets början gjort åtskilliga miljoner sådana revolvrar. Hunnen så långt i mina efterforskningar var det så dags att ta nästa steg. Brevet och kulan lämnades över till Palmegruppen vid Rikskriminalpolisen som efter några månader skickade kulan vidare till Statens Kriminaltekniska Laboratorium i Linköping (SKL) för en ballistisk undersökning.Där blev den liggande så länge - i ett år och tio månader - innan man gjorde en jämförelse med kulorna från mordet att SKL till och med hann byta namn till NFC, Nationellt Forensiskt Centrum, och det är först nu, i november 2015, som det börjar hända saker. Under de snart trettio åren sedan mordet har Palmeutredarna låtit undersöka åtskilliga hundra magnumrevolvrar och de har alla haft det gemensamt att man kunnat avföra dem. Det var inte det vapnet som användes för att döda Palme.

Men inte den här gången. Enligt en av bedömarna fanns det till och med en ganska hög sannolikhet för att det äntligen kunde handla om en kula som avlossats med mordvapnet och det är ungefär nu som det börjar bli komplicerat på allvar.

Riktiga ballistiska undersökningar har föga gemensamt med det som hela tiden visas i olika dramatiserade polisserier på film och tv där man stoppar in de kulor som skall undersökas i ett jämförelsemikroskop, trycker lite på några knappar, varpå dataskärmen på kriminalteknikerns bord i stort sett omgående börjar blinka rött och skrika..."MATCH, MATCH, MATCH". Så aldrig i verkligheten och med en stor andel av de kulor som säkrats på brottsplatser är det så att de varit i så dåligt skick att de inte gått att använda för en jämförelse. Att det hela slutat med ett frågetecken. Det var två kulor som avlossades under mordnatten på Sveavägen för snart trettio år sedan. Den första - den som dödar Palme - träffar honom högt i ryggen. Passerar genom hans kläder och hans kropp innan den slutligen slår i trottoaren tio till femton meter framför skottplatsen där den stoppas upp och blir liggande. Den har tryckts ihop och vridits kring sin längdaxel och på manteln finns åtskilliga skador som uppkommit på vägen. Den är inte i ett idealiskt skick för en jämförelse. Kula nummer två har passerat längs ryggen i höjd med skulderbladen på Lisbeth Palme innan den fortsätter över Sveavägen där den stoppas mot husfasaden på andra sidan gatan för att slutligen hamna på trottoaren cirka fyrtio meter från skottplatsen. Den kulan är kraftigt komprimerad.

Tyvärr finns det även andra komplikationer. De kulor som användes vid mordet på Palme är av en speciell typ där kulans blykropp omges av en mycket hård mantel av bland annat koppar och zink (Tombak). När den här kulan togs fram för drygt ett halvsekel sedan var avsikten att den skulle kunna användas för att tränga genom hårda föremål av metall. De spår som uppstår på en kula som passerar genom pipan på ett vapen påverkas också främst av två samverkande faktorer. Dels de spår som pipan lämnar, dels hur hård kulan är. Enkelt utryck. På en "mjuk kula" lämnar pipan en delvis annan spårbild än på en "hård kula". Trots att de avlossats med samma vapen. Den kula som jag lämnade över till Palmegruppen var mjukare än Palmekulorna och hade dessutom en annan profil. När SKL kommer med sitt första utlåtande i november förra året är deras slutsats också den förväntade. Om de kunde få provskjuta det aktuella vapnet med samma typ av kula som vid Palmemordet skulle deras jämförelse kunna bli betydligt säkrare.

Mitt eget problem var enklare än så. I slutet på november hade jag inget vapen att ge dem. Det anonyma tipset var dessutom två och ett halvt år gammalt och jag hade inte haft någon kontakt med min Uppgiftslämnare sedan dess.

Två och ett halvt år är en lång tid och i det här sammanhanget är den betydligt längre. Återstod att gilla läget och med hjälp av tre inslag i "Veckans brott" och tidningen du just läser så händer för en gångs skull det som normalt inte skall hända. Min anonyme Tipsare hör av sig igen. Hen är fortfarande anonym men till skillnad från alla vanliga Knäppgökar som också vill ha kontakt så är hen faktiskt den som hen säger sig vara. Återstår ett antal praktiska problem men strax före jul kan jag faktiskt tillgodose SKL:s önskemål och den närmare beskrivningen av hur jag genomförde den saken avser jag att behålla för mig själv. Om det nu skulle visa sig att det är rätt vapen är jag också övertygad om att även den mest nyfikne journalist skulle förstår varför och anledningen till det tänkte jag heller inte gå in på. Vad finns då i övrigt att berätta om denna kula som två och ett halvt år senare gör att jag kommer över den revolver med vilken den hade avlossats? Hemligheter har inget egenvärde, det får bedömas från fall till fall och det behöver man inte ens vara pokerspelare för att förstå. Så här långt kan jag dock berätta följande utan att äventyra Palmeutredningen om vi nu skulle ha råkat ut för det polisiära mirakel som består i att vi äntligen hittat mordvapnet. Så fort jag fått vapnet i min hand och kontrollerat att det i vart fall klarar av en yttre besiktning har jag lämnat det vidare till Rikskriminalpolisen. En Smith-Wesson i kaliber .357 Magnum med den rätta piplängden på tio centimeter och den är i gott skick. Tillverkningsnummer och alla övriga identitetssiffror finns kvar vilket gör att den vart fall kommer att kunna spåras från den dag som den lämnade tillverkaren fram till den förste mottagaren. Dessutom kan den undersökas på flera sätt än genom enbart en provskjutning. Fingeravtryck, DNA plus allt annat som den kan berätta för en van betraktare om den eller de personer som använt den. Den här gången kommer det heller inte att ta två år innan vi får besked från kriminalteknikerna. Så fort rikskriminalen fick vapnet kördes det med kurir ner till Linköping och överlämnades till en hel delegation av medarbetare vid landets Nationella Forensiska Centrum. I morgon kommer man att genomföra de avslutande analyserna av provskjutningarna och mitten på veckan har man lovat att ge besked. Och så fort jag får veta kommer jag givetvis att berätta för både Expressens läsare och de som tittar på "Veckans brott".

Vad tror jag själv då? Är det rätt vapen? I nuläget tror jag ingenting. Just nu är det förhoppningsvis en lösbar akademisk fråga som snart kommer att besvaras.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikorSilver as well as rolex replica sale when compared with the actual out of date (and much more apparent) rolex replica sale metal as well as dark. Compatible leather based rolex replica sale. Stainless control rolex replica sale substitute the actual older plastic material panerai replica. Summation of the logbook breitling replica sale out within the period train station. The actual replica watches uk allows you to easily evaluation schisms as well as clapboard rolex replica sale documented while using stopwatch. Enhanced audibility.