Professorns span-nytt Expressen, 9 februari 2014

 

Konsten att steka fläsk-spaning 1

I går ägnade jag goda delar av dagen åt att steka fläsk och skälen till detta var fler än ett. För det första avsåg jag att äta stekt fläsk till lunch tillsammans med en ljummen sallad på blandade italienska bönor. Både nyttigare och godare än våra klassiska svenska bruna. Vad bönsalladen anbelangar brukar jag kröna den genom att - varsamt - stänka på några droppar balsamvinäger och strössla över lite finhackad gräslök. Vinägern ger en intressant smakbrytning och gräs-löken kan i bästa fall få fjällen att falla från dina ögon.

Konsten att steka fläsk-spaning 2

Det avgörande skälet till dessa kulinariska mödor var dock ett annat än att jag bara ville äta mig mätt. Saken var nämligen den att jag hade svårt att bestämma mig för vad jag skulle skriva om i den kolumn som du just har läst och att jag av det skälet kanske borde tänka på något helt annat. I det här fallet att mina rent timliga sysslor skulle kunna förlösa den andliga processen. Även detta är något som jag rekommenderar av samma skäl som dropparna med balsamvinäger och den finhackade gräslöken.

Konsten att steka fläsk-spaning 3

Att steka fläsk är inte så enkelt som det kan verka. Fläsket skall varken brännas vid eller kokas. Det skall stekas, helt enkelt, för att få den rätta konsistensen, lyfta fram den goda smaken och ge en yta som är precis lagom knaprig. Själv använder jag en järnpanna där jag hettar upp en klick smör. När smöret tystnat väntar jag ytter-ligare några sekunder innan jag lägger i fläsket och jag passar hela tiden noga på temperaturen. Det hela är klart på ett par minuter och det enkla tecknet på att du har lyckats är det gyllenbruna stekflottet som samlats på botten av pannan.

Konsten att steka fläsk-spaning 4

Konsten att steka fläsk skiljer sig i så måtto icke från dina övriga mänskliga åtaganden. När du väl bestämt dig för att göra något skall du göra det så bra som du någonsin förmår och oavsett om vi talar om högt eller lågt. Om det du sedan gjorde var av värde för dig, för andra, eller om det bidrog till mänsklighetens goda växt, är en betydligt svårare fråga av existentiell natur som jag tills vidare valt att lämna därhän.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor