Professorns span-nytt Expressen, 7 augusti  2011

 

Sillspaning

Svensk sommar och sill, lika sammanflätade som kärlekens händer. Matjessill från Klädesholmen i Bohuslän. Den är fet, mogen, skimrade i rött, grått och rosa. Jag skär den på snedden eftersom den långa snittytan fägnar ögat mer än om du bara skär den rakt av. Givetvis i lagom stora bitar. Lagom stora på det där svenska viset som jag fått lära mig sedan jag var barn. Till sillen finhackad gräslök, gräddfil och ett syrligt äpple som jag tärnat. Med varlig hand rör jag allt detta samman, ställer i kylen medan jag tar itu med det övriga. Små dillkokta färskpotatisar, kokta ägg med krämig gula, min ryska vodka, min tjeckiska pilsner. En enkel summering av min sommar hemma på gården i Sörmland och gott nog i det liv jag lever.

Sinnlighetsspaning

I allt som egentligen räknas är matlagning en sinnlig syssla och en av de få som fattat detta är min kamrat Plura Jonsson, låt vara att han när det kommer till själva hantverket är mer utlevande än jag. Dricker mer vin än jag, skvimpar ut åtskilligt mer än jag medan vi står där och hackar, rör och smakar av med hjälp av höger pekfinger. Om allt detta kan jag också vittna eftersom vi lagat mat tillsammans, till och med sjungit duett medan vi gjort det. Gamla frälsningssånger och bättre än så ges sällan i det liv jag lever.

Pluraspaning

På onsdag i veckan som kommer fyller Plura 60 år och den present jag skall ge honom har jag redan bestämt. Jag skall bjuda honom på en riktig dansk frukost hemma på gården där jag bor. Med min matjessill och alla övriga tillbehör, med rökta gåsbröst, gåsflott och finskuren kavring. Gåsen har jag givetvis skjutit själv och när vi väl sitter där skall vi sjunga tillsammans. Om Pärleporten och en Stad ovan molnen och bättre än så ges nästan aldrig i det liv jag lever.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor