Kreditbedragarna stal min identitet - jag fick fakturan
 
Expressen, 27 juli 2014

 

För ett par veckor sedan fick jag en faktura på 4 324 kronor från Svea Ekonomi. Tydligen hade jag ett par dagar tidigare - själv helt ovetande - inköpt en motorcykelhjälm från Bröderna Nilssons mc-firma i Helsingborg.

Det var heller ingen vanlig hjälm utan en svart, strömlinjeformad historia med mörktonat visir. En hjälm som antingen används av bankrånare eller sådana som ägnar sig åt motorcykelracing. Ni vet den där sporten där man visslar fram i ett par hundra kilometer för att i kurvorna färdas i stort sett parallellt med vägbanan. Och eftersom jag aldrig ägnat mig åt någon av dessa båda aktiviteter blev jag naturligtvis nyfiken, ringde till både Bröderna Nilsson och Svea Ekonomi. Samtalen tog mig en timme totalt och historien är i korthet följande:

Söndagen den sjätte juli, tre dagar innan jag får fakturan, har någon med mitt fullständiga namn, personnummer och min adress, mejlat en beställning på hjälmen till mc-firman från adressen "leffesolna@outlook.com". Han har också lämnat numret till en kontantkortsmobil (där innehavaren inte kan spåras) dit säljaren kan skicka reket på denna mejlorder samt uppgifter var paketet kan hämtas ut.

Mc-firman i Helsingborg använder Svea Ekonomi som faktureringsbolag och där är man naturligtvis noga med att inte göra affärer med vem som helst. Därför tar man den vanliga kreditupplysningen på köparen och just den här gången får man de mest lugnande besked. Kunden är en snart sjuttioårig man som dessutom deklarerar en årsinkomst på mellan sex och tio miljoner per år.

Dessutom har han tydligen samma namn, personnummer och adress som Leif GW Persson - en från tv-programmet "Veckans brott" icke helt obekant brottsforskare. Förvisso mer känd för sin övervikt, sitt dåliga hjärta och de kryckor och den rullstol som han behöver för att kunna stapla sig igenom sina tv-program, än sitt intresse för att åka racingmotorcykel eller råna banker.

Och om nu den polletten ändå trillade ner hos någon på Bröderna Nilsson eller Svea Ekonomi så hoppas jag att han eller hon gladdes av hela sitt hjärta åt detta mirakulösa tillfrisknande som sent på dagen gjort det möjligt för ett riksbekant fysiskt vrak att få bejaka en hemlig dröm om att få åka motorcykel i svindlande hastighet iförd en hjälm för 4 324 kronor från just bröderna Nilssons mc-affär i Helsingborg. Belägen drygt sextio mil från hans bostadsadress.

Klockan 15.23 onsdagen den nionde juli - ungefär samtidigt som fakturan dimper ner i min brevlåda - har en för mig obekant person hämtat ut paketet med hjälmen på ett av Postens utlämningsställen en kilometer från min bostad. Där har han legitimerat sig som "Leif Persson" och eftersom jag aldrig förlorat ett ID-kort i hela mitt liv så återstår nu endast tre möjligheter. Att han faktiskt heter så och har använt sin egen legitimation, att han förfalskat en legitimation med mitt namn, eller att jag blivit spritt, språngande galen och börjat göra saker som jag inte har en aning om.

Den sista möjligheten kan lyckligtvis uteslutas eftersom den person som syns på butikens övervakningskamera i vart fall inte kan vara jag. Att det skulle handla om en förfalskad legitimation är heller inte särskilt troligt med tanke på att den är elektroniskt avläst och moderna ID-kort är ingen lätt uppgift ens för den mest kvalificerade förfalskare. Återstår en annan "Leif Persson" eller "leffesolna" och hade jag jobbat kvar vid Rikspolisstyrelsen hade jag bara behövt en timme för att plocka fram fanskapet.

Eftersom jag inte gör det, och polisen ger fullkomligt faderulingen i den här typen av brott, kan dock min uppgivne namne vara helt lugn. Han har inte bara lurat till sig en mc-hjälm för drygt fyra tusen utan även förtjänat den extra bonus som följer av att han använt sig av mig för att göra det.

 

© Leif GW Persson

 Tillbaka
> Alla krönikor