Professorns span-nytt

Expressen, 25 augusti 2013

 

Fridolinspaning 1

 

I veckan som gick läste jag Gustav Fridolins bok om sin morfar. En kärleksfull beskrivning av en av alla dessa som byggde Sverige, en berättelse om en hygglig och hedervärd karl som levde sitt liv på andra villkor än de som nu gäller för det stora flertalet av oss. Tillika en bok värd att rekommendera, en läsvärd och nyttig påminnelse om ett Sverige i en annan tid ("Morfar skrev inga memoarer", Forum 2013).

 

Fridolinspaning 2

 

När den unge Gustav Fridolin för första gången skall delta i riksdagens högtidliga öppnande får han ett råd av sin morfar. Att han skall akta sig för att låta politiken förändra honom mer än vad han förändrar den. Det är ett hedervärt råd och vad morfar menar är att hans dotterson inte skall dagtinga med sin övertygelse, att han skall gå genom livet med rak rygg och hedern i behåll.

 

Fridolinspaning 3

 

I en saklig och existentiell mening är det samtidigt ett råd som försätter mig själv i djupa grubblerier. Om vi nu antar att politiken i en mänsklig mening är "bättre" än den enskilde politiker som representerar den vore den motsatta rekommendationen på sin plats och med vägen till helvetet - eller vanligt elände i största allmänhet - är det tyvärr så illa att den ofta är stensatt med goda avsikter. Livet är inte lätt. Att försöka påverka andras liv med politiska medel är säkert svårare än så. Att stå fast vid sin övertygelse är en sak medan värdet av att använda den som politiskt medel helt beror på vad det nu är som man tror på. En tröst är dock att det skrivs böcker som får en att fundera både på livet i största allmänhet såväl som politikens villkor.

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor