Professorns span-nytt Expressen, 23 september 2012

 

Bagdad Bob-spaning

Minns ni Bagdad Bob, Saddam Husseins informationsminister? När USA gick in i Irak gjorde han en klassisk och så långt i tv-historien helt unik intervju. På tredje dagen av invasionen står han mitt i Bagdad och berättar för den stora amerikanska tv-kanalen hur den Irakiska armén fullständigt förgjort den slemme angriparen samtidigt som en oändlig rad av amerikanska Abraham-stridsvagnar dundrar fram tjugo meter bakom hans rygg. Hunnen så långt avbryter Bob plötsligt intervjun. Han måste bege sig till kontoret för att hand om allt det där vanliga och det som skonade just honom från att dingla från samma galge som alla hans kamrater, var faktiskt den intervjun. Han var helt enkelt för tokig på det där komiska viset för att man skulle behöva ta honom på allvar.

Manliga tillkortakommanden-spaning

För manliga tillkortakommanden av mer betydande slag finns det tre bildliga beskrivningar som i vart fall inte drabbar kvinnor; Man kan fastna med skägget i brevlådan, med pitten i svängdörren eller med brallorna nedhasade till fotknölarna. I en rent praktisk, fysisk och mänsklig mening skall det naturligtvis och i princip vara omöjligt att samtidigt uppnå dessa tre resultat. Icke förty så har numera även Göran Lambertz, tidigare Justitiekansler och nu domare i högsta domstolen, lyckats med detta akrobatnummer.

Lambertz-spaning

Dagen efter det att man i denna tidning - med hjälp av hans egen mejlkorrespondens - avslöjat att Göran Lambertz hela tiden fungerat som ett hemligt språkrör för de fyra personer som är djupast insyltade i den största skandalen i vår svenska rättshistoria framträder han i ännu en tv-morgonsoffa och berättar att han har visat att Thomas Quick i själva verket är skyldig och att det är hög tid att han återvänder till kontoret för att ta itu med allt det där vanliga. Högsta Domstolens egen Bagdad Bob men själv har jag inte minsta problem med att hålla mig för skratt.

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor