Professorns span-nyttExpressen, 1 maj 2011

 

Självkritisk spaning 1

Om man ska begripa sig på en annan människa måste man vara klar över vem man själv är. Med Göran Persson och mig är det så att vi är lika i en del, men olika i annat. Vi har båda gjort en klassresa och med de mest framgångsrika resenärerna som gjort den resan är det ofta så att deras omgivning uppfattar dem som både buffliga, självtillräckliga och mer måna om sig själv än om andra. Som man lätt blir om man tidigt vant sig vid att bara skyffla undan allt och alla som står i ens väg. Och så långt om det som förenar oss.

Självkritisk spaning 2

Människor med samma bakgrund kan ibland hamna på helt skilda ställen. Göran Persson är slug, snål, noggrann och långsiktig. Många människor beskriver honom som en mäktig fiende. Själv styrs jag av mina känslor, infall och den nyck som jag för ögonblicket följer. Många påstår att jag är en utpräglad excentriker, svårt självupptagen, men tid- och bitvis med ett visst underhållningsvärde.

Självkritisk spaning 3

Eftersom jag samtidigt känner mig själv bättre än någon annan vet jag också att så enkelt som omgivningen uppfattar det, är det inte. Varken med mig eller med Göran. Två saker vet jag dock med säkerhet. Att även om våra roller hade varit omkastade den där gången som vi först träffades så hade jag ändå tagit notan samtidigt som jag sett till att vi alla fått leva i ett Sverige vars ekonomi hade varit fullt i klass med den som i dag råder i Grekland.

 

© Leif GW Persson

Tillbaka
> Alla krönikor