Professorns span-nytt Expressen, 11 augusti 2013

 

 

Bildtspaning

 

I veckan som gick gav Carl Bildt en grundläggande lektion i marknadsekonomi på twitter till Lars Ohly. "Vinstintresse är alltid långsiktigt. Annars överlever inte verksamheten. Förlust betyder slut". Av dessa visdomsord förstår man att Bildt inte är någon vanlig nationalekonom utan något långt ädlare än så. En industriellt orienterad romantiker från den tid då fiffiga svenskar pillade ihop telefoner, skiftnycklar, kullager och gasackumulatorer som dessutom gick att sälja med vinst under åtskilliga år. Med risk för att störa honom i den upphöjda tillvaro där han vistas dristar jag mig ändå till att påpeka att det numera finns även andra än långsiktiga vinstintressen.

 

Aktuell ekonomispaning

 

Ett stort och växande problem inom världens marknadsekonomier är den spekulationsekonomi som frodas inom den finansiella sektorn. Där klippen numera görs inom bråkdelar av sekunder och där den klena trösten i det större ekonomiska sammanhanget utgörs av det faktum att vinsterna, momentant, huvudsakligen och i normalfallet, betalas med motsvarande förluster inom en begränsad krets av aktörer.

 

Ekonomisk snuttefiltspaning

 

Illa blir det i samma ögonblick som alltför många av de senare aktörerna drar åt samma håll och inte kan göra rätt för sig i det ögonblicket då det visar sig att de hade räknat fel. Det är då som det får globala, nationella och rent individuella konsekvenser där den enskilde medborgaren och skattebetalaren förväntas täcka spekulanternas förluster utan att få ta del av deras tidigare vinster.

Och om nu Bildt föredrar den egna snuttefilten framför den insikten är det nog hög tid att hans regeringskollega Anders Borg tar ett allvarligt samtal med honom. Helst före valet. 

© Leif GW PerssonTillbaka
> Alla krönikor